Araç tanıtımlarında yada haber lerinde genellikle karşımıza çıkan A B C D sınıfı, otomobil segmentleri neye göre belirlendiğini sizin için araştırdık. Segmentler ,hacim,performans,fiyat ve en önemli kriter olan olan otomobil boyutu kriterleri esas alınarak oluşturulur.Aslında Avrupa ülkelerinde bu konu ile ilgili belirli bir konsept yada kural yoktur,otomobil markaları kendi sınıf ve kıyas yolu ile segmentleri tanımlamaktadır.
A Segmenti Araçlar: A sınıfı arabalar en küçük şehir otomobilleri olarak bilenen uygun fiyatlı ,yakıt tüketimi bakımından ekonomik, fazla park alanı kaplamayan modellerdir. A segmenti otomobiller Ford Ka, Fiat 500, Fiat Panda, Renault Twingo, Peugeot 107, Chevrolet Spark, Hyundai i10 ,Hyundai Atos, Suzuki Alto,Citroen c2, örnek olarak gösterilebilir.
B Segmenti Araçlar: B sınıfı arabalar da A segmentinden biraz daha büyük olsa da küçük otomobil sınıfında yer almaktadır. B segmenti Toyota Yaris, Fiat Punto, Hyundai i20, Accent Era veya Getz, VW Polo, Honda Jazz, Chevrolet Kalos, Ford Fiesta, Fiat Albea veya Palio, Nissan Micra veya Peugeot 208,Opel Corsa, Citroen C3
C Segmenti Araçlar: C sınıfı arabalar küçük aile otomobilleri olarak nitelendirilmektedir. Alt orta sınıf olarak da bilinen C sınıfı arabalara örnek olarak Audi A3, BMW 1 serisi, Citroen C4, Hyundai i30 veya Blue, Ford Focus, Toyota Corolla , Opel Astra, Volkswagen Golf, Renault Megane ,Peugeot 308 ve Honda Civic sayılabilir.
D Segmenti Araçlar: D sınıfı arabalar büyük aile otomobili olarak bilinmektedir. D segmenti otomobillerde BMW 3 serisi, Audi A3,Mercede CLA,Citroen C5,VW Passat , Ford Mondeo, Hyundai Sonata, Honda Accord, Opel İnsigna, Peugeot 508 en çok bilinen örneklerdir.
E Segmenti Araçlar: E sınıfı arabalar executive olarak nitelenen üst sınıf otomobillerdir. Volvo s80, Audi A6, BMW 5 serisi gibi.
F Segmenti Araçlar: F sınıfı arabalar lüks otomobillerdir. Audi A8, BMW 7 Serisi veya Mercedes S-serisi gibi.
G segmenti: Sports car – Spor otomobillerdir.
Otomobil segmentlerinden sonra kısaca diğer sınıflarıda;
SUV: 4×4 araçların bulunduğu sınıftır. Sport utility vehicle – Spor kullanıma uygun araç anlamına gelir.
LCV: Light Commercial Vehicle – Hafif ticari araçlar
MCV: Medium Commercial Vehicle – Orta ticari araçları ifade eder.
HCV: Heavy Commercial Vehicle – Ağır ticari araçları, ağır kamyonları ifade eder.
BUS: Otobüsle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder